De cryptomarkt had het maandag zwaar en de bitcoin zakte weg naar bijna het laagste niveau sinds eind 2020. Cryptohandelaren zetten zich schrap voor de wereldwijde economische maatregelen om de inflatie tegen te gaan.

De verwachting is dat centrale banken de beleidsrente de komende maanden verder zullen verhogen. Hogere rentes zorgen ervoor dat risicovollere beleggingen zoals aandelen en cryptovaluta relatief minder aantrekkelijk worden vergeleken met vastrentende waarden zoals obligaties. Dit drukt het sentiment op de aandelenmarkt en de cryptomarkt in 2022.

De waarde van een bitcoin is in een week tijd met ruim 15 procent gedaald naar iets minder 18.500 dollar. Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, verloor in een week tijd ruim 11 procent. Maandag noteerde ether rond de 1.300 dollar.

Ethereum profiteert in waarde nog niet van ‘The Merge’

Afgelopen donderdag voltooide cryptoplatform Ethereum een belangrijke technische update die bekend staat als ‘The Merge’. Hierbij veranderde Ethereum de manier waarop transacties op het netwerk worden goedgekeurd van het zogenoemde ‘proof of work’-systeem naar het efficiëntere ‘proof of stake’.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Maar na deze aanpassing is een verdere opleving van ether, de munt van het Ethereum-platform, uitgebleven. Sterker nog, er is sprake van een flinke koersdaling in de afgelopen dagen.

De software-update, die zeven jaar in de maak is geweest, zorgt ervoor dat het Ethereum-netwerk sneller en efficiënter wordt. 

De koersdaling die ether de afgelopen dagen te verwerken kreeg, is volgens beleggingsadviseur Fundstrat een geval van ‘Buy the rumour, sell the news‘. Ofwel: beleggers zijn voorafgaand aan ‘The Merge’ ingestapt en verzilveren nu hun winsten.

Volgens Fundstrat kan het een kwestie van tijd zijn, voordat de koers van ether herstelt. De daling in het aanbod van nieuwe ethermunten leidt volgens Fundstrat tot een andere balans tussen vraag en aanbod. “De verbeterde aanboddynamiek zal mogelijk een positief effect hebben op de koers in de toekomst.”

LEES OOK: Deze cryptomunt doet het wel goed in 2022: de digitale renminbi